ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

26 Απριλίου 2010

1ο και 2ο ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ Σταυρούπολης

Στα πλαίσια του ΣΕΠ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ? Τάξης στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ Σταυρούπολης. Την επίσκεψη οργάνωσε η καθηγήτρια γαλλικών κ. Ελένη Κομπατσιάρη, που ήταν και υπεύθυνη ΣΕΠ.

10 Μαρτίου 2010

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη για τις τάξεις Α? και Β?, με σκοπό την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Μονή Λαζαριστών). Οργανωτής της επίσκεψης ήταν ο φιλόλογος κ. Σάββας Φράγκος.

Μετά τη μονομαχία του Πολυνείκη και του Ετεοκλή, των γιων του Οιδίποδα, στην έβδομη πύλη των Θηβών και τον αμοιβαίο θάνατό τους, ο Κρέοντας αναλαμβάνει την εξουσία της πόλης. Ως απόλυτος μονάρχης ανακοινώνει την αυθαίρετη απόφασή του να ταφεί ο Ετεοκλής με όλες τις τιμές που ταιριάζουν σε έναν υπερασπιστή της πατρίδας και να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, που θέλησε με στρατό να την κυριεύσει. Ποινή για τον παραβάτη της διαταγής ορίζεται κατηγορηματικά ο θάνατος. Η Αντιγόνη, τραγική αδελφή των σκοτωμένων, δηλώνει την σθεναρή απόφασή της να θάψει τον Πολυνείκη, παρακούοντας το νόμο του βασιλιά κι αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης της. Ανακοινώνει την απόφασή της στην αδελφή της Ισμήνη και ζητά την βοήθειά της. Η Ισμήνη αρνείται και προσπαθεί να αποτρέψει και την αδελφή της από μια πράξη που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ξεκληρισμένο πια γένος των Λαβδακιδών. Η Αντιγόνη όμως θα παραμείνει σταθερή και αμετάπειστη. Ο φύλακας του νεκρού έρχεται από τους αγρούς και ανακοινώνει στον Κρέοντα τη συμβατική ταφή του Πολυνείκη (είχε ελαφρά καλυφθεί με χώμα). Ο βασιλιάς οργισμένος τον στέλνει πίσω να καθαρίσει το νεκρό από το χώμα και να συλλάβει τον δράστη. Ο φύλακας επιστρέφει φέρνοντας στον Κρέοντα την Αντιγόνη, που συνέλαβε επ' αυτοφώρω να προσπαθεί για δεύτερη φορά να θάψει τον νεκρό. Ο Κρέοντας ασυλλόγιστα αποφασίζει να εκτελέσει την ποινή που είχε ορίσει για τον παραβάτη της διαταγής του: η Αντιγόνη θα πεθάνει. Μάταια ο γιος του Αίμονας προσπαθεί να τον μεταπείσει. Ασυγκίνητος και ανένδοτος διατάζει να θάψουν την κόρη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ο Αίμονας αγανακτισμένος και συντριμμένος, ακολουθεί τη μνηστή του στον τάφο και αυτοκτονεί. Τη διπλή συμφορά ακολουθεί και τρίτη: η Ευρυδίκη, μητέρα του Αίμονα, πληροφορείται τον άδικο χαμό του παιδιού της και απαγχονίζεται. Ο Κρέοντας στο τέλος, μόνος πια, θύμα και θύτης, μετανιώνει για τα σφάλματά του και θρηνεί τον αφανισμό της οικογένειάς του.  Περισσότερα...

 

21 Ιανουαρίου 2010 & 22 Ιανουαρίου 2010

Έκθεση Πολυμέσων, Λευκός Πύργος

Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β' Τάξης στην έκθεση Πολυμέσων στο Λευκό Πύργο. Οργανωτές των επισκέψεων ήταν οι πληροφορικοί κ. Άννα Μιχαηλίδου και κ. Αναστάσιος Καπάτος.

 

26 Οκτωβρίου 2009

Μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της πολιτιστικής διάστασης της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Α' Τάξης με σκοπό τη γνωριμία με τα μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Οι περιηγήσεις περιλάμβαναν: Άνω Πόλη, Άγιο Δημήτριο, Ρωμαϊκή Αγορά, Παναγία Χαλκέων, Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους, Γαλεριανό συγκρότημα και Λευκό Πύργο.

 

Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων για το Σχολικό Έτος 2009-2010,
ορίστηκαν οι φιλόλογοι κ. Σάββας Φράγκος και κ. Αικατερίνη Κάλλη.