ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

03 Ιουνίου 2011

Έκθεση Ηλεκτρονικής Ανακύκλωσης

Την Παρασκευή 03 Ιουνίου 2011, λειτούργησε Έκθεση Ηλεκτρονικής Ανακύκλωσης σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και με την επιμέλεια της πληροφορικού κ. Άννας Μιχαηλίδου και του γεωπόνου κ. Γεωργίου Αρβανιτίδη. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μεντζέλου Παρασκευή, επίκουρη καθηγήτρια του Γενικού Τμήματος Θετικών επιστημών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για την πολύτιμη συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση του υλικού για τη διοργάνωση της έκθεσης.

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:

  • Σε οξύ πρόβλημα, σύμφυτο με την αλματώδη ανάπτυξη που γνωρίζει η πληροφορική και η ψηφιακή βιομηχανία την τελευταία δεκαετία, αναδεικνύονται τα ηλεκτρονικά απορρίμματα - απόβλητα. Ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης των "άχρηστων" ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές) και οι επικίνδυνες ουσίες (μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος) που περιέχουν, απειλούν με μόλυνση το περιβάλλον και κατ' επέκταση την υγεία.
  • Η θεραπεία του προβλήματος περικλείεται στο τρίπτυχο "επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση - υγειονομική ταφή". Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι εθνικές πολιτικές των ανεπτυγμένων χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για να έχουν όμως αποτέλεσμα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η βιώσιμη διαχείριση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων (electronic-e-waste) είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο των εταιριών Πληροφορικής ή των υπηρεσιών αποκομιδής.
  • Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 και συγκεκριμένα στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη, έγινε ενημέρωση των μαθητών της Β Γυμνασίου σε θέματα ηλεκτρονικής ανακύκλωσης και στη συνέχεια αποδόμηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες εντοπίστηκαν είτε στο χώρο του σχολείου, είτε συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές.
  • Μετά την αποδόμηση ακολούθησε η κατηγοριοποίηση των υλικών καθώς και η ασφαλής αποθήκευσή τους. Η ενημέρωση των μαθητών που οδήγησε στην περαιτέρω ενεργή συμμετοχή τους ολοκληρώθηκε με πληροφορίες που εντοπίστηκαν κυρίως στο διαδίκτυο αλλά και σε πληροφοριακά έντυπα, όπως εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π.
  • Σκοπός της έκθεσης ήταν η γνωστοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ηλεκτρονική ανακύκλωση και η σημασία που έχει στη σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, κάτι που αναμφίβολα οδηγεί σε καθαρότερο περιβάλλον καθώς και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του σύγχρονου ανθρώπου.

Φωτογραφίες των εκθεμάτων:

 

 

 

 

06 Μαΐου 2011

Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της Action Aid

Η δράση εστίασε στα κορίτσια και τις γυναίκες που αποτελούν την πλειονότητα των αναλφάβητων ανθρώπων στον κόσμο. Από τα 67 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν πηγαίνουν σχολείο το 54% είναι κορίτσια. Από τους 796 εκατομμύρια αναλφάβητους ενήλικες τα δύο τρίτα είναι γυναίκες. Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν η θεολόγος κ. Περσεφόνη Λιάπη, ο μουσικός κ. Χρήστος Ξανθός, η γεωλόγος κ. Ευγενία Μπάτζιου και η πληροφορικός κ. Άννα Μιχαηλίδου.

Η δράση περιλάμβανε:

  • Ενημέρωση και προβολή οπτικοακουστικού υλικού στις τάξεις για τις 3 πρώτες διδακτικές ώρες του ωρολόγιου προγράμματος.
  • Πορεία στο κέντρο του Ωραιοκάστρου με προορισμό το Δημαρχείο.
  • Παράδοση ψηφίσματος από αντιπροσωπεία μαθητών στο Δήμαρχο Ωραιοκάστρου.
  • Παρουσίαση δρώμενου και εκδήλωση - διαμαρτυρία στην πλατεία του Δημαρχείου.
  • Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, (αρχηγός), Περσεφόνη Λιάπη, Χρήστος Ξανθός, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Άννα Μιχαηλίδου, Βασίλειος Πολίτης, Σάββας Φράγκος, Ευαγγελή Βλάχου, Αθανάσιος Παύλου, Δέσποινα Αποστολίδου, Μαρία Δαϊκίδου, Ολυμπία Χατζηανδρέου και Αργυρώ Τούπαλα (συνοδοί σύμφωνα με το πρακτικό) καθώς και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές του συλλόγου.

 

Παρακολουθείστε τη δράση μας σε video:  

 

25 Μαρτίου 2011

 

Κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου εκφωνήθηκε πανηγυρικός λόγος από τη θεολόγο κ. Περσεφόνη Λιάπη.

19 Δεκεμβρίου 2010

«Πρόγραμμα Διαφυλικής Αγωγής

στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
της Ελληνικής Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού».

Συμμετείχε η επισκέπτρια Υγείας και Σύμβουλος Οικογενειακού Προγραμματισμού και μαθητές της Γ' Τάξης. Οργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος κ. Σάββας Φράγκος.