ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

13 Μαρτίου 2012

Σουρωτή Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ' Τάξης στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Γέροντα Παϊσίου. Οργανώτρια της επίσκεψης ήταν η θεολόγος κ. Περσεφόνη Λιάπη.

 

08 Μαρτίου 2012

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, τα τμήματα Α1 και Α3  παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση «Disney in Concert», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οργανωτής της επίσκεψης ήταν ο μουσικος κ. Χρήστος Ξανθός.

 

22 Φεβρουαρίου 2012

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS)

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Α' Τάξης στο NOESIS, με σκοπό την περιήγηση και ξενάγηση στην έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά». Oργανώτρια της επίσκεψης ήταν η πληροφορικός κ. Άννα Μιχαηλίδου.

 

20 Φεβρουαρίου 2012

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Στα πλαίσια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α1 και Α2 με σκοπό τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «3-2-1 κινηματογραφούμε» που διοργάνωσε το Πανελλήνιο δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Η επίσκεψη οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών κ. Κωνσταντίνα Βλάχου και γεωλογίας κ. Ευγενία Μπάτζιου.

05 Δεκεμβρίου 2011

Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Στα πλαίσια της πολιτιστικής διάστασης της εκπαίδευσης, η Α? και Γ? Τάξη  παρακολούθησε την ταινία «Το Κύμα». Ταυτόχρονα, η Β' Τάξη παρακολούθησε την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα» σε αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου που διαθέτουν διαδραστικό πίνακα. Οργανωτές της δραστηριότητας ήταν οι φιλόλογοι κ. Σάββας Φράγκος και η κ. Αικατερίνη Κάλλη.

«Το Κύμα»

(DIE WELLE, 2008)

 Σκηνοθεσία: Ντένις Γκάνσελ.

 

Η γερμανική ταινία «Το Κύμα» σε σκηνοθεσία του Ντένις Γκάνσελ, πραγματεύεται τη χρήση ενός ανορθόδοξου αλλά διδακτικού πειράματος σε ένα σχολείο, που έχει στόχο να δείξει στους μαθητές τον τρόπο λειτουργίας και τις συνέπειες των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Βασίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό που διαδραματίστηκε σε γυμνάσιο του Palo Alto της Καλιφόρνιας και το οποίο αποτυπώθηκε αργότερα στο μυθιστόρημα με τίτλο -The Wave- του Morton Rhue. Στο γυμνάσιο αυτό φέρεται να οργανώθηκε ένα πείραμα με ονομασία «Το Τρίτο Κύμα» (ονομασία εμπνευσμένη από το Τρίτο Ράιχ), το οποίο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σταμάτησε πέντε μέρες μετά την εφαρμογή του. Περισσότερα...

 

26 Οκτωβρίου 2011

Στρατιωτικό Μουσείο και Μνημείο του Οχυρού Ρούπελ

Οργανωτής της επίσκεψης ήταν ο φιλόλογος, κ. Σάββας Φράγκος.

 

Η Μάχη στο Οχυρό Ρούπελ.

 Α' Παγκόσμιος πόλεμος

Πολύ γνωστή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται προς τη βόρεια έξοδο της στενωπού.

Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις, κάτω από τις εξής συνθήκες: Στις 9.45' ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους. Στη συνέχεια όμως, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ. Περισσότερα....

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη:

 

 

25 Οκτωβρίου 2011

«Πνευματικό Κέντρο

του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου»

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τμημάτων Γ1 και Γ3 στο «Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου». Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση ζωγραφικής της κ. Κυριακής Κασίδου, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για ενίσχυση του ενοριακού έργου και ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο του Ναού, πατέρα Νικόλαο Μοναστηρίδη για το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας γενικότερα και της ενορίας ειδικότερα. Οργανώτρια της επίσκεψης ήταν η θεολόγος κ. Περσεφόνη Λιάπη.

 

 

Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων για το Σχολικό Έτος 2011-2012,
ορίστηκαν οι φιλόλογοι κ. Σάββας Φράγκος και κ. Αικατερίνη Κάλλη.