ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

25 Οκτωβρίου 2011

«Πνευματικό Κέντρο

του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου»

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τμημάτων Γ1 και Γ3 στο «Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου». Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση ζωγραφικής της κ. Κυριακής Κασίδου, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για ενίσχυση του ενοριακού έργου και ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο του Ναού, πατέρα Νικόλαο Μοναστηρίδη για το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας γενικότερα και της ενορίας ειδικότερα. Οργανώτρια της επίσκεψης ήταν η θεολόγος κ. Περσεφόνη Λιάπη.

 

 

26 Οκτωβρίου 2011

Στρατιωτικό Μουσείο και Μνημείο του Οχυρού Ρούπελ

Οργανωτής της επίσκεψης ήταν ο φιλόλογος, κ. Σάββας Φράγκος.

 

Η Μάχη στο Οχυρό Ρούπελ.

 Α' Παγκόσμιος πόλεμος

Πολύ γνωστή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται προς τη βόρεια έξοδο της στενωπού.

Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις, κάτω από τις εξής συνθήκες: Στις 9.45' ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους. Στη συνέχεια όμως, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ. Περισσότερα....

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη: