ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

6  Μαΐου 2014

Επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια των μαθημάτων ΣΕΠ και Πληροφορικής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη για τους μαθητές της Γ τάξης, στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη Σχολή Τεχνολογίας - Γεωπονίας. H επίσκεψη οργανώθηκε από το γεωπόνο κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη με τη συμμετοχή του κοινωνιολόγου κ. Βασίλειου Πολίτη και της πληροφορικού κ. Άννας Μιχαηλίδου.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης:

 

31  Μαρτίου 2014 & 01 Απριλίου 2014

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου

Στα πλαίσια των μαθημάτων Ιστορίας και Πληροφορικής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Β1 και Β4 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρακολούθηση βιωματικού προγράμματος σχετικού με την Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στο Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου (Πλατεία Ναυαρίνου, Ροτόντα, Καμάρα). Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους φιλόλογους κ. Σάββα Φράγκο  και κ. Ντίλια Στυλιανοπούλου με τη συμμετοχή της πληροφορικού κ. Άννας Μιχαηλίδου.

Η ίδια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές των Γ2 και Γ3 τμημάτων στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας.

21  Μαρτίου 2014

Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS)

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (Noesis), για τους μαθητές της Α τάξης με σκοπό την παρακολούθηση της παράστασης στο Πλανητάριο, με τίτλο «Η Γη και Εγώ». H επίσκεψη οργανώθηκε από την πληροφορικό κ. Άννα Μιχαηλίδου.

Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου

Το τελευταίο τέταρτο του 3ου αι. μ.Χ. και μετά από μια μεταβατική περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τους στρατιώτες-αυτοκράτορες ξεκινά ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη σταθερότητα και διαιώνισή της. Μια από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ήταν η διοίκηση της αυτοκρατορίας από δύο Αυγούστους και δύο Καίσαρες. Στο τέλος του 3ου αι. μ.Χ. Αύγουστοι είναι ο Διοκλητιανός με τον Μαξιμιανό, έχοντας ως βοηθούς τους καίσαρες Γαλέριο και Κωνστάντιο Χλωρό. Ο Γαλέριος καταγόταν από τη Δακία (τη σημερινή Σερβία), κατάφερε να αναρριχηθεί σε υψηλά αξιώματα μέσω της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας και του γάμου του με την κόρη του Διοκλητιανού. Μετά την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας εναντίον των Περσών επιλέγει το 299 μ.Χ. ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα...

 

18  Μαρτίου 2014

Συναυλία Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Γ τάξης,  παρακολούθησαν ανοιχτή  πρόβα - συναυλία της 4ης συμφωνίας του Ραχμάνινοφ με την «Ορχήστρα νέων  Ευρωπαϊκής Ένωσης» - adopt an orchestra-, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ορχήστρα, που αποτελείται από 110 νέους από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε την πρώτη της συναυλία με την παρούσα σύνθεση στη Θεσσαλονίκη, που φέτος αποτελεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεότητας. H επίσκεψη οργανώθηκε από τον μουσικό κ. Χρήστο Ξανθό.

Φωτογραφίες από τη συναυλία της «Ορχήστρας νέων  Ευρωπαϊκής Ένωσης»:

 

 19  Ιανουαρίου 2014

Ταινία «Κύμα»: Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Στα πλαίσια του μαθήματος της  Ιστορίας, οι μαθητές της Β τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. (νεανική σκηνή), με τίτλο το «Κύμα». Το θεατρικό έργο είχε υπόθεση  σχετική με το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στο σχολείο. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τους φιλολόγους κ. Σάββα Φράγκο και την κ. Ευαγγελή Βλάχου.

Λίγα λόγια για την παράσταση...

Η Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσίασε την παράσταση «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών. Το Κύμα βασίζεται σε ένα πραγματικό πείραμα που διεξήγε με τους δεκαπεντάχρονους μαθητές του ο συγγραφέας Ρον Τζόουνς, ως καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Κάμπερλι, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967. Περισσότερα...

 

 30  Οκτωβρίου 2013

Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων

Ιωάννη Κουκουρίγκου - Σέρρες

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, με την Α Τάξη,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων του Ιωάννη Κουκουρίγκου στο Σιδηροχώρι Σερρών.  Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον καθηγητή της μουσικής κ. Χρήστο Ξανθό.

      Ο κ. Κουκουρίγκος παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη των οργάνων της οικογένειας του λαούτου, ξενάγησε τους μαθητές στο εργαστήρι του, τους πληροφόρησε σχετικά με τα υλικά, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί αλλά και τις επιστημονικές αρχές που ακολουθεί στην κατασκευή των οργάνων και στη χρήση της τεχνολογίας στο σχεδιασμό και κατασκευή παραδοσιακών και σύγχρονων μορφών της κιθάρας.

    Η εξόρμηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου λίμνης Κερκίνης στο χωριό Κερκίνη Σερρών. Εκεί οι  μαθητές ενημερώθηκαν για τη δημιουργία της λίμνης, για την περιβαλλοντική και οικονομική  της σημασία και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το  λιμναίο οικοσύστημα της.

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

στο εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων του Ιωάννη Κουκουρίγκου

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

 στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου λίμνης Κερκίνης