ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 23 Οκτωβρίου 2014

Μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωριμία με τα μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε όλο το σχολείο. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον κ. Σάββα Φράγκο, Φιλόλογο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Βυζαντινό Μουσείο

 

 07  Νοεμβρίου 2014

133 Πτέρυγα Μάχης

Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Στα πλαίσια των μαθημάτων του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Πληροφορικής, οι μαθητές της Γ? τάξης επισκέφθηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Μίκρας και την Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα επαγγέλματα του κλάδου της Αεροπορίας και του Εμπορικού Ναυτικού και η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής στην εφαρμογή τους. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τους κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη, Γεωπόνο, κ. Βασίλειο Πολίτη, Κοινωνιολόγο και κ. Μιχαηλιδου Άννα, Πληροφορικό.

133 Πτέρυγα Μάχης

Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

 

19  Νοεμβρίου 2014

Έκθεση του CERN

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής, οι μαθητές της Γ' τάξης επισκέφθηκαν τη Διαδραστική Έκθεση του CERN στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  H επίσκεψη οργανώθηκε από τον φυσικό κ. Δημήτρη Μάττα.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να αγνοούμε τι ακριβώς είναι το μιονικό φασματόμετρο, αλλά μια ομάδα του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όχι απλά το γνωρίζει, αλλά έχει κατασκευάσει και ένα σημαντικό μέρος -το 10%- ενός τέτοιου φασματόμετρου, συνολικού εμβαδού 5600 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποτελεί την καρδιά της αναζήτησης του περίφημου σωματιδίου του Θεού (σωματίδιο Higgs), αλλά και της λεγόμενης «νέας φυσικής»! 

Περισσότερα...

 

02 Δεκεμβρίου 2014

Μουσική Παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο Παύλος Μελάς

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Με όχημα τη Μουσική ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα». H επίσκεψη οργανώθηκε από τον μουσικό κ. Χρήστο Ξανθό.

Πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν η ομάδα «Λύραυλος».  Μετά από πολυετή έρευνα και μελέτη της αρχαιοελληνικής μουσικής, η ομάδα κατάφερε  να ανακατασκευάσει  40 αρχαία μουσικά όργανα, από τη «θεία»  λύρα  του Απόλλωνα έως το μελωδικό αυλό,  αλλά και επιβιώσεις τους στη σύγχρονη εποχή, όπως   ο ζουρνάς, η γκάιντα, η τσαμπούνα, το νταούλι. Με τα όργανα αυτά παρουσίασαν μέλη και ρυθμούς αρχαίους και νεότερους αλλά γνήσια ελληνικούς.

Μπροστά στα μάτια  μαθητών και καθηγητών ζωντάνεψε για 90 λεπτά όλη η μουσική μας κληρονομιά, από τους ομηρικούς αοιδούς και τους κιθαρωδούς των Απολλώνιων τελετών ως τους σύγχρονους ζουρνατζήδες και γκαΐντατζήδες,  που μας κάλεσαν να τους ακολουθήσουμε σε ρυθμούς ολότελα διονυσιακούς. Βιώσαμε έτσι μαζί τους τη συνέχεια της ελληνικής  μουσικής παράδοσης  και αφυπνίστηκε  η λαχτάρα μας να ζήσουμε και να διασκεδάσουμε με τρόπο  ελληνικό. Παράλληλα γνωρίσαμε τρόπους κατασκευής αυτοσχέδιων οργάνων και τεχνικές παιξίματός τους.