ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

01 Απριλίου 2015

Πολεμικό Μουσείο

Στα πλαίσια του μαθήματος του ΣΕΠ,  16 μαθητές της Γ' τάξης επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο, με σκοπό την ενημέρωση για τα 'Ενστολα Επαγγέλματα των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του Λιμενικού Σώματος και της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον κ. Βασίλειο Πολίτη, Υπεύθυνο ΣΕΠ.

 

 

01 Απριλίου 2015

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας,  οι μαθητές της Α' τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και τον Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη βιωματική προσέγγιση της τοπικής Ιστορίας. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την κ. Αικατερίνη Κάλλη, Φιλόλογο.

 

 

19 Φεβρουαρίου 2015

Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου - Σουρωτή

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών και συγκεκριμένα της διδακτικής ενότητας "Χριστιανική Άσκηση - Μοναχισμός", οι μαθητές της Γ' τάξης επισκέφθηκαν το Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωριμία και ενημέρωση για τη μοναχική ζωή και το προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τις κ. Περσεφόνη Λιάπη και Ευαγγελία Χατσίδου, Θεολόγους.

 

17 Φεβρουαρίου 2015

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - NOESIS

Στα πλαίσια της εφαρμογής προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 της Β' τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω», με σκοπό την ενημέρωση για θέματα σχετικά με το κάπνισμα, τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία και την εξάρτηση ή και τις αιτίες έναρξης του καπνίσματος. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΙΙΕΒΕΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ και αποτελεί μια ενημερωτική παρέμβαση πρόληψης για το κάπνισμα, όπου οι μαθητές συμμετείχαν με διαδραστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την κ. Περσεφόνη Λιάπη, Θεολόγο.

 

 

28 Ιανουαρίου 2015

Μονή Λαζαριστών - Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές της Γ' τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η φάρμα των ζώων» του Jeorge Orwell. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα κείμενο που σχετίζεται με την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά του ανθρώπου, την εξουσία και τον ολοκληρωτισμό. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον κ. Σάββα Φράγκο, Φιλόλογο.

 

Η Φάρμα των Ζώων είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ (προηγείται 4 χρόνια του 1984 και κυκλοφόρησε το 1945). Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Περισσότερα...

 

 

 

19 Δεκεμβρίου 2014

Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής, οι μαθητές της Α' τάξης επισκέφθηκαν το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων (Αστερούπολη). Σκοπός της επίσκεψης στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Πάρκο Δεινοσαύρων ήταν η βιωματική επαφή των μαθητών με την άγνωστη τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων καθώς επίσης και με θέματα παλαιοντολογίας. Οι μαθητές γνώρισαν ζώα και ερπετά που εμφανίστηκαν στη γη από την απαρχή της και συζήτησαν με ειδικούς για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. H επίσκεψη οργανώθηκε από τον μαθηματικό κ. Παναγιώτη Παγανό.

 

02 Δεκεμβρίου 2014

Μουσική Παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο Παύλος Μελάς

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Με όχημα τη Μουσική ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα». H επίσκεψη οργανώθηκε από τον μουσικό κ. Χρήστο Ξανθό.

Πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν η ομάδα «Λύραυλος».  Μετά από πολυετή έρευνα και μελέτη της αρχαιοελληνικής μουσικής, η ομάδα κατάφερε  να ανακατασκευάσει  40 αρχαία μουσικά όργανα, από τη «θεία»  λύρα  του Απόλλωνα έως το μελωδικό αυλό,  αλλά και επιβιώσεις τους στη σύγχρονη εποχή, όπως   ο ζουρνάς, η γκάιντα, η τσαμπούνα, το νταούλι. Με τα όργανα αυτά παρουσίασαν μέλη και ρυθμούς αρχαίους και νεότερους αλλά γνήσια ελληνικούς.

Μπροστά στα μάτια  μαθητών και καθηγητών ζωντάνεψε για 90 λεπτά όλη η μουσική μας κληρονομιά, από τους ομηρικούς αοιδούς και τους κιθαρωδούς των Απολλώνιων τελετών ως τους σύγχρονους ζουρνατζήδες και γκαΐντατζήδες,  που μας κάλεσαν να τους ακολουθήσουμε σε ρυθμούς ολότελα διονυσιακούς. Βιώσαμε έτσι μαζί τους τη συνέχεια της ελληνικής  μουσικής παράδοσης  και αφυπνίστηκε  η λαχτάρα μας να ζήσουμε και να διασκεδάσουμε με τρόπο  ελληνικό. Παράλληλα γνωρίσαμε τρόπους κατασκευής αυτοσχέδιων οργάνων και τεχνικές παιξίματός τους.

 

19  Νοεμβρίου 2014

Έκθεση του CERN

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής, οι μαθητές της Γ' τάξης επισκέφθηκαν τη Διαδραστική Έκθεση του CERN στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  H επίσκεψη οργανώθηκε από τον φυσικό κ. Δημήτρη Μάττα.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να αγνοούμε τι ακριβώς είναι το μιονικό φασματόμετρο, αλλά μια ομάδα του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όχι απλά το γνωρίζει, αλλά έχει κατασκευάσει και ένα σημαντικό μέρος -το 10%- ενός τέτοιου φασματόμετρου, συνολικού εμβαδού 5600 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποτελεί την καρδιά της αναζήτησης του περίφημου σωματιδίου του Θεού (σωματίδιο Higgs), αλλά και της λεγόμενης «νέας φυσικής»! 

Περισσότερα...

 

 07  Νοεμβρίου 2014

133 Πτέρυγα Μάχης

Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Στα πλαίσια των μαθημάτων του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Πληροφορικής, οι μαθητές της Γ? τάξης επισκέφθηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Μίκρας και την Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα επαγγέλματα του κλάδου της Αεροπορίας και του Εμπορικού Ναυτικού και η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής στην εφαρμογή τους. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τους κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη, Γεωπόνο, κ. Βασίλειο Πολίτη, Κοινωνιολόγο και κ. Μιχαηλιδου Άννα, Πληροφορικό.

133 Πτέρυγα Μάχης

Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

 

 23 Οκτωβρίου 2014

Μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωριμία με τα μνημεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε όλο το σχολείο. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον κ. Σάββα Φράγκο, Φιλόλογο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Βυζαντινό Μουσείο