ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

31 Μαρτίου 2016

Τεχνολογικό Πάρκο NOESIS - Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των Β2 και Β5 τμημάτων στο Τεχνολογικό Πάρκο NOESIS και στο Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ.. Στο τεχνοπάρκο του ιδρύματος NOESIS, οι μαθητές περιηγήθηκαν σε μια σειρά επιστημονικών εφαρμογών στην έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και στην έκθεση αυτοκινήτων, ενώ ξεναγήθηκαν από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος. Στο Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ., στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, οι μαθητές είδαν από κοντά τα τηλεσκόπια που υπάρχουν στον παραπάνω χώρο και ενημερώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες για το αντικείμενο, τις μεθόδους και τα επιτεύγματα της παρατηρησιακής Αστρονομίας.  Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εφαρμογή των γνώσεων του μαθήματος της Φυσικής της Β' Γυμνασίου στην πράξη, μέσω τεχνολογικών εφαρμογών και προσχεδιασμένων πειραμάτων στο χώρο του NOESIS και η επαφή με τις εφαρμογές της Φυσικής στον τομέα της Αστροφυσικής. Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός. 

 

 

 

 

 26 Φεβρουαρίου 2016

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη για ακρόαση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 48 μαθητές της Γ' Τάξης του σχολείου. Οι μαθητές είχαν της ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανοιχτή πρόβα της Κ.Ο.Θ. με έργα ορχηστρικής μουσικής κλασικής περιόδου, γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας ενός μουσικού συνόλου και συνειδητοποίησαν το ρόλο ενός μουσικού αρχήστρας και του μαέστρου της. Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός. 

Ο θεσμός της "Ανοιχτής Πρόβας" που καθιέρωσε η Κ.Ο.Θ. τα τελευταία χρόνια, δίνει στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν και σε ώρες διδακτικού ωραρίου έργα συμφωνικής μουσικής κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας της ορχήστρας. Στόχοι μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι η γνωριμία με τα ηχοχρώματα των οργάνων της ορχήστρας, η ακρόαση κλασικής μουσικής μέσα από σημαντικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου και η επαφή με ένα σημαντικότατο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας, αυτού της Κ.Ο.Θ.. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δυο εκπληκτικές συμφωνίες του Μπετόβεν, την 5η και την 8η. Προηγήθηκε εισαγωγή του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Θ., κ. Γεωργίου Βράνου, ο οποίος παρουσίασε τα όργανα της ορχήστρας και τα δυο συμφωνικά έργα.

 

 17 Φεβρουαρίου 2016

Θέατρο Μονής Λαζαριστών Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Λογοτεχνίας και των Αγγλικών, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης "Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road" από τη νεανική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.. Σκοπός της διδακτικής αυτής επίσκεψης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και με ένα κλασικό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η επέτειος του θανάτου του Σαίξπηρ (1564-1616) αποτέλεσε την αφορμή για να προσπαθήσουμε να φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με το έργο του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα. Προσεγγίστηκε όχι μόνο η ζωή του και ένα μέρος του έργου του αλλά και η ενδυμασία και η μουσική της εποχής του.

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου: Κωνσταντίνα Βλάχου, Καλλιτεχνικών, Αθανασία Γκιοτλή και Νικολέττα Μίχα, Αγγλικής Φιλολογίας, Χρήστος Ξανθός, Μουσικός και Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος συμμετείχαν στη δραστηριότητα. Επιπλέον, τη δραστηριότητα οργάνωσαν ο κ. Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος και η κ. Νικολέττα Μίχα, Αγγλικής Φιλολογίας.

 

 

 23 Δεκεμβρίου 2015

Θέατρο Εγνατία Παραμύθι χωρίς όνομα

 Στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας, οι μαθητές όλου του σχολείου παρακολούθησαν τη Θεατρική Παράσταση Παραμύθι χωρίς Όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, στο Θέατρο Εγνατία.  Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κ. Περσεφόνη Λιάπη, Θεολόγο.

 

 

 15 & 18 Δεκεμβρίου 2015

Μουσείο Φωτογραφίας & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Α΄Τάξης στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος, που καλύπτει οπτικές πάνω: α) στην τέχνη, β) στην τεχνολογία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών και γ) στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς η φωτογραφία φανερώνει τον κόσμο και την κοινωνική του δράση. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικό.