Ημερομηνία Δημοσίευσης

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Μάιος - Ιούνιος 2016

 «Συμμετοχή σε έκθεση φωτογραφίας»

Στα πλαίσια του προγράμματος δράσης του για το 2016, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε για 21η συνεχόμενη χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας από 22 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου 2016, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση πήραν μέρος τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης (Ιδιωτικά και Δημόσια) που έχουν στο πρόγραμμά τους σαν κανονικό μάθημα ή σαν επιλογή το μάθημα της Φωτογραφίας, καθώς και μεμονωμένοι μαθητές που ασχολούνται με τη φωτογραφία.

Η έκθεση ήδη έχει γίνει θεσμός, καθώς φέτος είναι η εικοστή πρώτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται και όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 100 σχολεία και έχουν εκθέσει φωτογραφίες μερικές χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Όλες οι διοργανώσεις συνοδεύονται από 16σέλιδους καταλόγους με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από κάθε σχολείο.

Το σχολείο μας συμμετείχε με τους μαθητές και μαθήτριες: Εβελίνα Τσαβλίδου, Κωνσταντίνα Πορτοκαλίδου, Ευγενία Κεσσίδου, Κυριακή Ανθουλάκη, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πετρίδης, Ιωάννης Τηλιαβερίδης. Ο κ. Σωτήριος Ευαγγελόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής, ήταν υπεύθυνος για τις συμμετοχές του σχολείου.

 

Μάιος 2016

 «Έκθεση καλλιτεχνικών»

Τα έργα των μαθητών του σχολείου που εκτέθηκαν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της κ. Κωνσταντίνας Βλάχου, καθηγήτριας καλλιτεχνικών.

 

22 Μαΐου 2016

 «Μουσική παράσταση στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου»

Στις 22 Μαΐου 2016, τα μουσικά σύνολα του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου και η παιδική χορωδία της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού - Γαλήνης, παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα "ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ 7ης ΤΕΧΝΗΣ".

H εκδήλωση είχε σκοπό τη συλλογή τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Ιερού Ναού. Ο μουσικός του σχολείου κ. Χρήστος Ξανθός επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό μέρος της παράστασης.

Ευχαριστούμε τους θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση για την προσφορά τους, το Διευθυντή της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου κ. Ιωάννη Παπατσεχιλίδη για τη διάθεση του χώρου, καθώς και τον ηλεκτρολόγο του Δήμου κ. Γεώργιο Μπάτο για την τεχνική υποστήριξη.

 

17 Μαΐου 2016

 «Βράβευση από το σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ»

Στις 17 Μαΐου 2016, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου βραβεύτηκε για το πλήθος των συμμετοχών των μαθητών του στο φιλανθρωπικό δρόμο για την υποστήριξη του συλλόγου Αυτιστικού Παιδιού ΕΛΠΙΔΑ. Οι κ.κ. Ρήγα και Καδόγλου του συλλόγου παρέδωσαν το βραβείο στο σχολείο. Η υποδιευθύντρια κ. Περσεφόνη Λιάπη ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση των συμμετοχών και την εκπροσώπηση του σχολείου.

 

16 - 23 Απριλίου 2016

 «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση»

Μια εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου.... για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Το σχολείο μας συμμετείχε στην παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε από τις 16 - 23 Απριλίου 2016, με θέμα "Παιδιά με αναπηρία ορατά σε όλα τα σχολεία". Η φετινή δράση ήταν επικεντρωμένη στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, συνεχίζοντας την εκστρατεία του 2014 και τις προσπάθειες ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών σε σχολεία όπου λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και η διαφορετικότητά τους.

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο εξακολουθούν ναμην πηγαίνουν σχολείο, ενώ περισσότεροι από 700 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση (Global Campaign of Education), η οποία είναι μια συμμαχία που δημιουργήθηκε το 1999 από ενώσεις και συνδικάτα εκπαιδευτικών, μαθητών, πολιτών και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με σκοπό την άσκηση πίεσης για την ουσιαστική εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων σχετικών με την εκπαίδευση. Η ActionAid αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας, ενώ η ActionAid Ελλάς συντονίζει από το 2004 την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές να ενημερωθούν για τη θεματική, να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν με δημιουργικούς τρόπους την έκκλησή τους για εκπαίδευση για όλους!

Εκατομμύρια γονείς, δάσκαλοι και παιδιά ανά τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών τους, ώστε να παρέχουν δωρεάν και ποιοτική βασική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτοί είναι υποστηρικτές της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση. Εμείς προσθέτουμε τη φωνή μας, στη δική τους έκκληση. Με το να συμμετέχετε μπορείτε να γίνετε η πρώτη γενιά που θα δει κάθε παιδί του κόσμου να απολαμβάνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Υπεύθυνοι για τη δράση ήταν η κ. Ευγενία Μπάτζιου, Γεωλόγος και ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

 

21 Μαρτίου 2016

 «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν διαθεματικά  και εντάχθηκαν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, σύμφωνα με τα παρακάτω:

  • Οι φιλόλογοι κ. Ιωάννα Λυμπιτσούνη και κ. Σάββας Φράγκος στην Α' τάξη αξιοποίησαν ποιήματα σχετικά με το ρατσισμό, και αφού χώρισαν τους μαθητές σε ομάδες, προχώρησαν σε επιμέρους δράσεις, όπως δημιουργική γραφή ποιήματος και δημιουργία αφίσας με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.
  • Στη Β' τάξη οι φιλόλογοι κ. Ευαγγελή Βλάχου και κ. Αικατερίνη Κάλλη, προχώρησαν σε μελέτη ποιημάτων σχετικά με το ρατσισμό και τους μετανάστες, με τους μαθητές να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
  • Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Κωνσταντίνα Βλάχου, συμμετείχε σε παράλληλες εικαστικές δραστηριότητες.
  • Η κ. Αθανασία Γιοτλή, Αγγλικής φιλολογίας, η κ. Αικατερίνη Μακούση, Γαλλικής φιλολογίας και η κ. Αργυρώ Τούπαλα, Γερμανικής φιλολογίας αξιοποίησαν κείμενα στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα σχετικά με το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Ειδικά στο μάθημα των Αγγλικών οι μαθητές αξιοποίησαν δυο τραγούδια στην Αγγλική γλώσσα, παρακολούθησαν την ταινία "He named me Malala" και δημιούργησαν το ποίημα "Unity in Diversity", ενώ στη συνέχεια το ποίημα μελοποιήθηκε με τη βοήθεια του μουσικού κ. Χρήστου Ξανθού.
  • Επιπρόσθετα, στην Α' τάξη διαβάστηκε και ερμηνεύτηκε από τη θεολόγο, κ. Περσεφόνη Λιάπη, ο Ευαγγελικός στίχος "Ότι τον ήλιον Αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους" και ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για εφαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα. 

 

22 Φεβρουαρίου '16

 «Ενημέρωση για τη θεατρική παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road»

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, ο κ. Χατζηαδαμίδης Στέλιος, σκηνοθέτης - ηθοποιός, η κ. Σερδάρη Χρύσα και η κ. Τσουβαλά Χαρά, σκηνογράφοι - ενδυματολόγοι, συντελεστές της παράστασης "Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road", επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και συζήτησαν με μαθητές της Α' και Γ' Τάξης. Την εκδήλωση οργάνωσε ο κ. Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος και η κ. Νικολέττα Μίχα, Αγγλικής Φιλολογίας.

9 Φεβρουαρίου 2016

 «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου»

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε με δράσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016. Όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Τη δράση οργάνωσε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης και η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός. 

 

Δεκέμβριος 2015

 «Φιλανθρωπικό Παζάρι και Κάλαντα»

Το Δεκέμβριο του 2015 οργανώθηκε Φιλανθρωπικό Παζάρι με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Αυτιστικού ατόμου ΕΛΠΙΔΑ, της ActionAid και οικογενειών του Ωραιοκάστρου.

Παράλληλα, η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου τραγούδησε τα κάλαντα στην ΕΛΠΙΔΑ και στη λαϊκή αγορά του Ωραιοκάστρου. Τις δραστηριότητες επιμελήθηκε ο κ. Χρήστος Ξανθός, μουσικός.

 

10 Δεκεμβρίου 2015

 «Συγκέντρωση καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό»

Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε παράδοση πλαστικών καπακιών με σκοπό την εξασφάλιση αναπηρικού αμαξιδίου για μαθήτρια του Ωραιοκάστρου. Η οργάνωση της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε από την κ. Περσεφόνη Λιάπη, Θεολόγο.

 

02 Δεκεμβρίου 2015

 «Ομιλία για τους πρόσφυγες»

Στις 02 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετικά με τους πρόσφυγες, υπό την αιγίδα της ΑΡΣΙΣ, με ομιλήτρια την κ. Κυριακή Χιονίδου. Η οργάνωση της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε από τις κ. Περσεφόνη Λιάπη, Θεολόγο και Ευγενία Μπάτζιου, Γεωλόγο.

 

Δεκέμβριος 2015

 «Ενημερωτικές ομιλίες στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας»

Την Τετάρτη 9 και 16 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας. Οι ομιλίες είχαν θέμα την εθελοντική αιμοδοσία και πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία. Η παραπάνω δραστηριότητα οργανώθηκε από την κ. Περσεφόνη Λιάπη, Θεολόγο. 

 

 

23 Νοεμβρίου 2015

 «Ενημερωτική ομιλία για την Εφηβεία»

Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία για τους γονείς και κηδεμόνες του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, σχετικά με τα προβλήματα της Εφηβείας. Εισηγήτρια ήταν η κ. Ελευθερία Σπυροπούλου, Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος (ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ).

 

18 Οκτωβρίου 2015

 «Επέτειος Εορτασμού για το Μακεδονικό Αγώνα»

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα δύο (02) ωρών στην Επέτειο Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα, με προβολή σχετικού βίντεο και συζήτηση. Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα και στην κατάθεση στεφάνου, με εκπροσώπους τους μαθητές της Σημαίας και την υποδιευθύντρια κ. Περσεφόνη Λιάπη.

 

5 Οκτωβρίου 2015

 «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού»

Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σχετικά με την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν προβολή σχετικά με την Ολυμπιακή Παιδεία, εικαστικές δημιουργίες και αθλητικούς αγώνες.