ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 8 Μαiου 2018

Μοναστήρι Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, στις 8 Μαiου 2018,  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β' Γυμνασίου στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές/-τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μοναστηριού και πληροφορήθηκαν σχετικά με την ιστορία του καθώς και τη ζωή των μοναχών.  Την επίσκεψη οργάνωσαν οι Θεολόγοι του σχολείου μας, κ. Περσεφόνη Λιάπη και Κορνηλία Ιωαννίδου.

 

 

 4 Μαΐου 2018

Μουσείο Ύδρευσης

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, στις 4 Μαΐου 2018,  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Α' Γυμνασίου στο Μουσείο Ύδρευσης που βρίσκεται στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης. Οι μαθήτριες/-τες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του μουσείου και πληροφορήθηκαν για την ιστορία του παλιού αντληοστασίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, συμμετείχαν σε βιωματικό πρόγραμμα με σκοπό να καταθέσουν τις ιδέες τους για ένα υδραγωγείο του μέλλοντος. Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

 

 

 27 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, οι μαθητές των Α1 και Α4 Τμημάτων, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Βγαίνω στο Φως", στο Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές αρχικά περιηγήθηκαν στο χώρο του Λιμανιού και γνώρισαν τα παλιά κτήρια που βρίσκονται στην περιοχή, όπως το παλιό Τελωνείο, τα Ψυγεία, οι Αποθήκες, κ.ά.. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με την Ιστορία του Κινηματογράφου στον κόσμο και στην Ελλάδα, ταινία με την τεχνολογία 3D και συμμετείχαν στη δημιουργία μιας ταινίας με θέμα που επίλεξαν οι ίδιοι.  

Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

 

 

 23 Φεβρουαρίου 2018

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης "Σε μένα μιλάς;"

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, οι μαθητές της Γ' Τάξης, παρακολούθησαν την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. (Νεανική Σκηνή) "Σε μένα μιλάς;" στη Μονή Λαζαριστών.  Το έργο είναι του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ και το θέμα του είναι σχετικό με το σχολικό εκφοβισμό και τις σχέσεις στην οικογένεια. Η δραστηριότητα έγινε και στο πλαίσιο της Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και έχει ως στόχο οι μαθητές/-τριες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και να προβληματιστούν σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο κ. Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος.

Αποσπάσματα από τις κριτικές που έγραψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου για την παράσταση "ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ;".

 6 Φεβρουαρίου 2018

Παρακολούθηση παράστασης του "Λύραυλος"

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Α' και Β'  Τάξεων στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση "΄Ένα μουσικό ταξίδι στην αρχαία παραδοσιακή Ελληνική Μουσική", του συγκροτήματος "Λύραυλος". Είδαν από κοντά μουσικά όργανα και άκουσαν αυθεντικές αρχαίες συνθέσεις από τα μέλη του συγκροτήματος "Λύραυλος". Συμμετείχαν διαδραστικά στην παραγωγή μουσικής στα πρότυπα των αρχαίων μουσικών τρόπων και παρακολούθησαν την εξέλιξη και χρήση των μουσικών οργάνων από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Γνώρισαν, τέλος, πρωτότυπους τρόπους παραγωγής ήχων και αυτοσχέδιων οργάνων.

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

 

 

 24 Ιανουαρίου 2018

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ' Τάξης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Σκοπός της επίσκεψης, είναι να διδαχθούν οι μαθητές/ -τριες ένα μάθημα Ελληνικής Ιστορίας, καθώς η μόνιμη συλλογή του Μουσείου παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και 20ο αιώνα.

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος.

 

 15 Ιανουαρίου 2018

Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τμημάτων Β2, Β4 και Β5 στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές παρακολούθησαν video με την ιστορία της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, καθώς και στοιχεία που αφορούν τη σύχρονή της πορεία, περιηγήθηκαν στο χώρο της βιομηχανίας και επισκέφθηκαν το χημείο.

Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

 

 

 8 Δεκεμβρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Β' Τάξης, παρακολούθησαν συναυλία με το πιανιστικό σχήμα Piandaemonium.

Στη σχεδόν 20ετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

 

 

 8 Δεκεμβρίου 2017

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Γ' Τάξης, παρακολούθησαν ανοικτή πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με μια συναυλία:

με τον πλέον διάσημο από τους τέσσερις "Ύμνους της Στέψης" (Zadok the Priest, Ύμνος της Στέψης αρ. 1) του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαΐντελ (1685-1759) για τον Γεώργιο ΙΙ, πάνω σε περικοπές από την Παλαιά Διιαθήκη.

Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ερμήνευσε τον "Ολυμπιακό Ύμνο" του Σπύρου Σαμαρά (1861-1917) σε στίχους Κωστή Παλαμά, που από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (1958) ακούγεται σε κάθε τελετή έναρξης.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το Κονσέρτο για πιάνο "Contre Tous hommage a Nikos Galis" σε Α' παγκόσμια εκτέλεση του Νικόλα Τζώρτζη (1978).

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την "Συμφωνία του Διός" (Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζοντα, Κ 551) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791).

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

 

 

 6 & 23 Νοεμβρίου 2017

Εταιρία ROBOT SETGO

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, στις 6 Νοεμβρίου 2017,  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Γ3 και Γ4 στην εταιρία ROBOT SETGO που βρίσκεται στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Η ίδια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, για τα τμήματα Β1 και Β3 της Β' Γυμνασίου. Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής διάρκειας 2,5 ωρών, το οποίο περιελάμβανε τις παρακάτω ενότητες:

η πρώτη ενότητα είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τι είναι η ρομποτική.

Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε το χωρισμό των μαθητών σε δυάδες και την κατασκευή του ρομπότ.

Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε τη συμμετοχή όλων των ομάδων σε αγώνες με τη χρήση των κατασκευών (το θέμα ήταν η σκυταλοδρομία).

Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

Η ίδια επίσκεψη οργανώθηκε και στις 16 Μαρτίου 2018, για δυο ακόμη τμήματα της Β' Γυμνασίου.