ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 6 & 23 Νοεμβρίου 2017

Εταιρία ROBOT SETGO

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, στις 6 Νοεμβρίου 2017,  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Γ3 και Γ4 στην εταιρία ROBOT SETGO που βρίσκεται στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Η ίδια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, για τα τμήματα Β1 και Β3 της Β' Γυμνασίου. Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής διάρκειας 2,5 ωρών, το οποίο περιελάμβανε τις παρακάτω ενότητες:

η πρώτη ενότητα είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τι είναι η ρομποτική.

Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε το χωρισμό των μαθητών σε δυάδες και την κατασκευή του ρομπότ.

Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε τη συμμετοχή όλων των ομάδων σε αγώνες με τη χρήση των κατασκευών (το θέμα ήταν η σκυταλοδρομία).

Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

 

 

 8 Δεκεμβρίου 2017

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Γ' Τάξης, παρακολούθησαν ανοικτή πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με μια συναυλία:

με τον πλέον διάσημο από τους τέσσερις "Ύμνους της Στέψης" (Zadok the Priest, Ύμνος της Στέψης αρ. 1) του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαΐντελ (1685-1759) για τον Γεώργιο ΙΙ, πάνω σε περικοπές από την Παλαιά Διιαθήκη.

Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ερμήνευσε τον "Ολυμπιακό Ύμνο" του Σπύρου Σαμαρά (1861-1917) σε στίχους Κωστή Παλαμά, που από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (1958) ακούγεται σε κάθε τελετή έναρξης.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το Κονσέρτο για πιάνο "Contre Tous hommage a Nikos Galis" σε Α' παγκόσμια εκτέλεση του Νικόλα Τζώρτζη (1978).

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την "Συμφωνία του Διός" (Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζοντα, Κ 551) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791).

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

 

 

 8 Δεκεμβρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Β' Τάξης, παρακολούθησαν συναυλία με το πιανιστικό σχήμα Piandaemonium.

Στη σχεδόν 20ετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.

Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός. 

 

 

 15 Ιανουαρίου 2018

Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των τμημάτων Β2, Β4 και Β5 στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές παρακολούθησαν video με την ιστορία της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, καθώς και στοιχεία που αφορούν τη σύχρονή της πορεία, περιηγήθηκαν στο χώρο της βιομηχανίας και επισκέφθηκαν το χημείο. Την επίσκεψη οργάνωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

 

 

 24 Ιανουαρίου 2018

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ' Τάξης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Σκοπός της επίσκεψης, είναι να διδαχθούν οι μαθητές/ -τριες ένα μάθημα Ελληνικής Ιστορίας, καθώς η μόνιμη συλλογή του Μουσείου παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και 20ο αιώνα. Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Σάββας Φράγκος, Φιλόλογος.

 

 6 Φεβρουαρίου 2018

Παρακολούθηση παράστασης του "Λύραυλος"

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Α' και Β'  Τάξεων στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση "΄Ένα μουσικό ταξίδι στην αρχαία παραδοσιακή Ελληνική Μουσική", του συγκροτήματος "Λύραυλος". Είδαν από κοντά μουσικά όργανα και άκπυσαν αυθεντικές αρχαίες συνθέσεις από τα μέλη του συγκροτήματος "Λύραυλος". Συμμετείχαν διαδραστικά στην παραγωγή μουσικής στα πρότυπα των αρχαίων μουσικών τρόπων και παρακολούθησαν την εξέλιξη και χρήση των μουσικών οργάνων από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Γνώρισαν, τέλος, πρωτότυπους τρόπους παραγωγής ήχων και αυτοσχέδιων οργάνων. Την επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.