ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

«12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας 12-15 Μαΐου 2020»

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2020, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου, Αντώνιο Γκουντή, Αθανάσιο Πανταζόπουλο και Μάριο Μιχαλόπουλο και την μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου, Γκουντή Αικατερίνη έλαβε μέρος στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, "Έλεγχος Ποιότητας Νερού σε Τοξικό Περιβάλλον με την Βοήθεια Ρομπότ". Η εργασία περιγράφει το υποθετικό σενάριο μέτρησης ενός δέικτη τοξικότητας του νερού και συγκεκριμένα του ΡΗ, με την χρήση ΡΗ-μετρικού χαρτιού. Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού ως προς τον δείκτη ΡΗ γίνεται από ένα ρομπότ ώστε να προσδιοριστεί η πιθανή επικινδυνότητα για τους ωφέλιμους οργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκε το πακέτο Lego Mindstorms και ο προγραμματισμός έγινε με EV3.

Η πίστα που χρησιμοποιήθηκε:

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Για το video του project πατήστε εδώ!

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

«11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας 16-19 Απριλίου 2019»

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Β' Γυμνασίου, Αλέξανδρο Αστερίου, Αντώνιο Δημήτριο Κυριαζή και Μάριο Μιχαλόπουλο έλαβε μέρος στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, "Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου. Μελέτη Περίπτωσης σε Μαθητές Γυμνασίου". Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της θυματοποίησης που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της χρήσης του Διαδικτύου. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε όλους τους μαθητές του σχολείου και τα αποτελέσματα μελετήθηκαν με απλή στατιστική ανάλυση με το πρόγραμμα Microsoft Excel. Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία στο EPosterShow.

H αφίσα μας

Φωτογραφίες από την παρουσίαση

Παρουσίαση αποτελεσμάτων

 

«Τελικός του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019»

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, οι μαθητές της Γ' Τάξης Σπανουδάκης Σταύρος και Σπανάκης Μηνάς και της Β΄Τάξης Γκουντής Αντώνιος, συμμετείχαν στον Τελικό του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019 και κατέκτησαν την τρίτη θέση. Η κατηγορία που διαγωνίστηκε η ομάδα ήταν ο "Πρωτέας".

Φωτογραφίες από την συμμετοχή μας

στον Τελικό του Διαγωνισμού WROHellas

Τελική Δοκιμασία.

 

«Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας

του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019»

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές της Γ' Τάξης Σπανουδάκης Σταύρος και Σπανάκης Μηνάς και της Β' Τάξης Γκουντής Αντώνιος, συμμετείχαν στους Περιφερειακούς Αγώνες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας για τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas και συγκεκριμένα στην κατηγορία "Πρωτέας" και προκρίθηκαν στον Τελικό του Διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 16 και 17 Μαρτίου 2019. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

Οι Περιφερειακοί Αγώνες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Η αφίσα μας

Φωτογραφίες από την προετοιμασία

και την συμμετοχή μας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό

Video από την συμμετοχή μας

Η δοκιμασία "Πρωτέας"

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

«10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας 17-20 Απριλίου 2018»

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου, Διονύση Παπαϊωάννου και Μιχάλη Βουσβουκή έλαβε μέρος στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολέιου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, "Διαχείριση Μολυσματικών - Τοξικών Αποβλήτων", η οποία περιελάμβανε ένα σενάριο διαχείρισης τοξικών αποβλήτων, που παράγονται σε ένα Νοσοκομείο. Η πρόταση των μαθητών αφορά τη χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα, ο οποίος είναι σε θέση να διαχωρίζει δυο διαφορετικά είδη τ οξικών αποβλήτων που τοποθετούνται σε κατάλληλους περιέκτες κίτρινου και κόκκινου χρώματος, ώστε να οδηγούνται προς καταστροφή. Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία στη RoboLand και στο EPosterShow, όπου και παρουσίασαν στο κοινό την ιδέα τους.

Οι αφίσες μας

Φωτογραφίες από την παρουσίαση

Video από τη συμμετοχή μας

Ο ρομποτικός βραχίονας Παρουσίαση της εργασίας

 

«3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas - 25 - 02 - 2018»

«Περιφεραιακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας»

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας, του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο "Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)", με μια ομάδα και τους μαθητές Πέτρο Τζιαμπάζη και Κωνσταντίνο Λάμπρου από τη Β' Τάξη και Γεώργιο Δήμτσα από την Α' Τάξη.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

«Τελικός 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas

Αθήνα 18 Μαρτίου 2017»

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο "Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου", με τους μαθητές: Διονύση Παπαϊωάννου, Μιχάλη Βουσβουκή και Νικόλαο Αρβανιτίδη. Συνόδευσε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης. 

 

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas - 5 Μαρτίου 2017»

«Περιφεραιακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας»

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Κεντρικής Μακεδονίας του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο "Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου", με δύο ομάδες και τους μαθητές:

1η ομάδα: Διονύσης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Βουσβουκής, Νικόλαος Αρβανιτίδης,

2η ομάδα: Πέτρος Τζιαμπάζης, Κωσταντίνος Λάμπρου.

Η 1η ομάδα βραβεύτηκε με βραβείο και η 2η με έπαινο για τη συμμετοχή της.

 

«3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής - 10 Δεκεμβρίου 2016»

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών σχολείων) και συγκεκριμένα στο Διαγωνιστικό μέρος για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που διεχήχθει στο NOESIS, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. Συμμετείχαν οι μαθητές: Διονύσης Παπαϊωάννου της Β΄Τάξης και Νίκος Αρβανιτίδης, της Α' Τάξης, οι οποίοι βραβεύτηκαν με έπαινο.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 - 2016

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στον Τελικό του 1ου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote), για μαθητές Γυμνασίου, με τίτλο "Ταξίδι στην Αρχαιότητα" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 02 Απριλίου 2016, με την ομάδα ρομποτικής που αποτελείται από τους μαθητές της Α' Τάξης, Διονύση Παπαϊωάννου, Μάριο Γράνη και Μιχάλη Βουσβουκή. Προπονήτρια της ομάδας ήταν η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικής. Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης συμμετείχε οργανωτικά στην προετοιμασία για το διαγωνισμό.

Η ομάδα ρομποτικής πέτυχε την 4η θέση ανάμεσα σε περίπου 85 ομάδες από όλη την επικράτεια.

Η αφίσα μας

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 - 2015

Συμμετοχή στο διαγωνισμό Doodle 4 Google, το Μάρτιο του 2013, με σχεδίαση ενός doodle - το λογότυπο της Google - σχετικά με το θέμα "Η Ελλάδα μου".

Τα έργα των μαθητών: