Αρχική » ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

037696

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στο NOESIS, με την εργασία “Τα παιδιά μαθαίνουν 3d σχεδίαση και εκτύπωση και δημιουργούν επιτραπέζιο σκάκι!”. Η Κατερίνα Πέτσογλου, ο Απόστολος Πατσίδης, ο Ραφαήλ Ταταρίδης και ο Δημήτρης Νικολούδης παρουσίασαν στο συνεδριακό μέρος και η Φωτεινή Κουκάρα με τον Κάραμ Ναασάν Αγά στο εκθεσιακό. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικοί!

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

«15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Κεντρικής Μακεδονίας
25-28 Απριλίου 2023»

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές και μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, Αικατερίνα Ασπράγκαθου, Απόστολο Πατσίδη και Ραφαήλ Ταταρίδη συμμετείχε στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού, Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου και Χρήστου Ξανθού, Μουσικού και Φυσικού παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Τα παιδιά δημιουργούν ιστοσελίδα οδηγό για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών”.

«8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής
και Διαδικατυακής έκθεσης Μαθητικής Καινοτομίας
Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022»

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το σχολείο μας συμμετείχε στο Εκθεσιακό Μέρος του 8ου ΜΦΡ με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Αλίκη Παπαϊωάννου και Φίλλιπο Αστερίου, οι οποίοι παρουσίασαν την μακέτα τρισδιάστατης εκτύπωσης του σχολείου που δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό σχέδιο των κατόψεων του ισογείου και του πρώτου ορόφου και έχει σήμανση σε γραφή Braille, για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης. Ο τίτλος του project ήταν “Σχεδιασμός – 3D Εκτύπωση κάτοψης σχολικού κτιρίου για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης.
Εμψυχωτές της δράσης ήταν ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, Διευθυντής του σχολείου και η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

«14ο Υβριδικό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Κεντρικής Μακεδονίας
12-15 Απριλίου 2022»

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές /τριες της Γ’ Γυμνασίου, Δαλαμπούρα Άρτεμη, Μουστάκα Μάριο και Μπισχινιώτη Μαρία Δάφνη συμμετείχε στο 14ο Υβριδικό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού, Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου και Αλεξάνδρας Νικολαΐδου, Φυσικού παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Σχεδιασμός – Κατασκευή 3D κάτοψης σχολικού κτιρίου για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης”.

Σκοπός της εργασίας ήταν να σχεδιαστεί η κάτοψη του ισογείου και του ορόφου του σχολείου με το πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης TinkerCAD και η εκτύπωσή της σε 3D εκτυπωτή. Η σχεδίαση περιελάμβανε τον χαρακτηρισμό του κάθε χώρου του σχολείου (αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι) σε γραφή Braille, ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσβασιμότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

3D σχεδίαση για την κάτοψη του ισογείου.
3D σχεδίαση για την κάτοψη του ορόφου.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

«13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας
20-23 Απριλίου 2021»

Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, Γεώργιο Σπανουδάκη, και Εμμανουήλ Τσακίδη, και την μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Μαρία Τουφεκτσή έλαβε μέρος στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνου Μουρατίδη Πληροφορικών και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην περίοδο της Πανδημίας. Μελέτη περίπτωσης στην καθημερινή ζωή των μαθητών και μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου.”. 

Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνηθεί από τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, η επίδραση της χρήσης των νέων τεχνολογιών κατά την περίοδο της πανδημίας στην καθημερινή ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, να καταγραφούν τα αποτελέσματα και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με google forms, το οποίο συμπληρώθηκε διαδικτυακά. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και τα γραφήματα έγιναν με το πρόγραμμα Microsoft Excel. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στον ιστότοπο:
 https://blogs.sch.gr/annamichailidou/pandimia-kai-nees-technologies 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

«12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας
12-15 Μαΐου 2020»

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2020, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, Αντώνιο Γκουντή, Αθανάσιο Πανταζόπουλο και Μάριο Μιχαλόπουλο και την μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Γκουντή Αικατερίνη έλαβε μέρος στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Έλεγχος Ποιότητας Νερού σε Τοξικό Περιβάλλον με την Βοήθεια Ρομπότ”. Η εργασία περιγράφει το υποθετικό σενάριο μέτρησης ενός δείκτη τοξικότητας του νερού και συγκεκριμένα του ΡΗ, με την χρήση ΡΗ-μετρικού χαρτιού. Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού ως προς τον δείκτη ΡΗ γίνεται από ένα ρομπότ ώστε να προσδιοριστεί η πιθανή επικινδυνότητα για τους ωφέλιμους οργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκε το πακέτο Lego Mindstorms και ο προγραμματισμός έγινε με EV3.

Η πίστα που χρησιμοποιήθηκε:

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Για το video του project πατήστε εδώ!

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

«11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας
16-19 Απριλίου 2019»

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, Αλέξανδρο Αστερίου, Αντώνιο Δημήτριο Κυριαζή και Μάριο Μιχαλόπουλο έλαβε μέρος στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου. Μελέτη Περίπτωσης σε Μαθητές Γυμνασίου”. Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της θυματοποίησης που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της χρήσης του Διαδικτύου. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε όλους τους μαθητές του σχολείου και τα αποτελέσματα μελετήθηκαν με απλή στατιστική ανάλυση με το πρόγραμμα Microsoft Excel. Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία στο EPosterShow.

H αφίσα μας

Φωτογραφίες από την συμμετοχή μας

Η παρουσίαση της εργασίας μας

Εικόνα 1 από 8

Παρουσίαση αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

«10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας
17-20 Απριλίου 2018»

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με εκπροσώπους τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, Διονύση Παπαϊωάννου και Μιχάλη Βουσβουκή έλαβε μέρος στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Άννας Μιχαηλίδου, Πληροφορικού και Γεωργίου Αρβανιτίδη, Γεωπόνου παρουσίασαν την εργασία με τίτλο, “Διαχείριση Μολυσματικών – Τοξικών Αποβλήτων”, η οποία περιλάμβανε ένα σενάριο διαχείρισης τοξικών αποβλήτων, που παράγονται σε ένα Νοσοκομείο. Η πρόταση των μαθητών αφορά τη χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα, ο οποίος είναι σε θέση να διαχωρίζει δυο διαφορετικά είδη τοξικών αποβλήτων που τοποθετούνται σε κατάλληλους περιέκτες κίτρινου και κόκκινου χρώματος, ώστε να οδηγούνται προς καταστροφή. Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία στη RoboLand και στο EPosterShow, όπου και παρουσίασαν στο κοινό την ιδέα τους.

Οι αφίσες μας

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας

Εικόνα 1 από 20

Video από τη συμμετοχή μας
Ρομποτικός Βραχίονας

Παρουσίαση της εργασίας

«Τελικός του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού
Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019»

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, οι μαθητές της Γ’ Τάξης Σπανουδάκης Σταύρος και Σπανάκης Μηνάς και της Β’ Τάξης Γκουντής Αντώνιος, συμμετείχαν στον Τελικό του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019 και κατέκτησαν την τρίτη θέση. Η κατηγορία που διαγωνίστηκε η ομάδα ήταν ο “Πρωτέας”.

Φωτογραφίες από την συμμετοχή μας στον Τελικό του Διαγωνισμού WROHellas

Στιγμιότυπα από τον Διαγωνισμό

Εικόνα 1 από 10

Τελική δοκιμασία

«Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Κεντρικής Μακεδονίας
του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού
Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2019»

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές της Γ’ Τάξης Σπανουδάκης Σταύρος και Σπανάκης Μηνάς και της Β’ Τάξης Γκουντής Αντώνιος, συμμετείχαν στους Περιφερειακούς Αγώνες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας για τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas και συγκεκριμένα στην κατηγορία “Πρωτέας” και προκρίθηκαν στον Τελικό του Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 16 και 17 Μαρτίου 2019. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβε η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός.

Οι Περιφερειακοί Αγώνες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Η αφίσα μας

Φωτογραφίες από την προετοιμασία
και την συμμετοχή μας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό

Η προετοιμασία και η συμμετοχή των παιδιών

Εικόνα 1 από 13

Video από τη συμμετοχή μας

«3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
WRO Hellas – 25 – 02 – 2018»
«Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Κεντρικής Μακεδονίας»

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας, του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο “Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)”, με μια ομάδα και τους μαθητές Πέτρο Τζιαμπάζη και Κωνσταντίνο Λάμπρου από τη Β’ Τάξη και Γεώργιο Δήμτσα από την Α’ Τάξη.

Στιγμιότυπα από την συμμετοχή μας

Εικόνα 1 από 12

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

«Τελικός 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού
Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas Αθήνα 18 Μαρτίου 2017»

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο “Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, με τους μαθητές: Διονύση Παπαϊωάννου, Μιχάλη Βουσβουκή και Νικόλαο Αρβανιτίδη. Συνόδευσε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης. 

Τελικός WRO Αθήνα Μάρτιος 2017

Εικόνα 1 από 6

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
WRO Hellas – 5 Μαρτίου 2017»
«Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Κεντρικής Μακεδονίας»

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έλαβε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Κεντρικής Μακεδονίας του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote) για μαθητές Γυμνασίου με τίτλο “Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, με δύο ομάδες και τους μαθητές:

1η ομάδα: Διονύσης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Βουσβουκής, Νικόλαος Αρβανιτίδης,
2η ομάδα: Πέτρος Τζιαμπάζης, Κωσταντίνος Λάμπρου.

Η 1η ομάδα βραβεύτηκε με βραβείο και η 2η με έπαινο για τη συμμετοχή της.

Περιφερειακός Διαγωνισμός WRO Μάρτιος 2017

Εικόνα 1 από 10

«3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής – 10 Δεκεμβρίου 2016»

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών σχολείων) και συγκεκριμένα στο Διαγωνιστικό για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που πραγματοποιήθηκε στο NOESIS, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. Συμμετείχαν οι μαθητές: Διονύσης Παπαϊωάννου της Β’ Τάξης και Νικόλαος Αρβανιτίδης, της Α’ Τάξης, οι οποίοι βραβεύτηκαν με έπαινο.

Φεστιβάλ Ρομποτικής Δεκέμβριος 2016

Εικόνα 1 από 19

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 – 2016

Το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου συμμετείχε στον Τελικό του 1ου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas (με την υποστήριξη της Cosmote), για μαθητές Γυμνασίου, με τίτλο “Ταξίδι στην Αρχαιότητα” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 02 Απριλίου 2016, με την ομάδα ρομποτικής που αποτελείται από τους μαθητές της Α’ Τάξης, Διονύση Παπαϊωάννου, Μάριο Γράνη και Μιχάλη Βουσβουκή. Προπονήτρια της ομάδας ήταν η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικής. Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης συμμετείχε οργανωτικά στην προετοιμασία για το διαγωνισμό.

Η ομάδα ρομποτικής πέτυχε την 4η θέση ανάμεσα σε περίπου 85 ομάδες από όλη την επικράτεια.

Συμμετοχή σε διαγωνισμό WRO Απρίλιος 2016

Εικόνα 1 από 14

Η αφίσα μας

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 – 2013

Συμμετοχή στο διαγωνισμό Doodle 4 Google, το Μάρτιο του 2013, με σχεδίαση ενός doodle – το λογότυπο της Google – σχετικά με το θέμα “Η Ελλάδα μου”.

Τα έργα των παιδιών

Εικόνα 1 από 19