Αρχική » ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2023-24

037737

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2023-24

Πολιτιστικό ΠρόγραμμαΗ τέχνη του 3D Printing!
Εμπνέομαι, Σχεδιάζω και Δημιουργώ!

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 1) Άννα Μιχαηλίδου, Πληροφορικός, συντονίστρια και 2) Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.
Τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές της τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης. Εμπνέονται, σχεδιάζουν με το πρόγραμμα Tinkercad και χρησιμοποιούν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου για να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Δραστηριότητες του προγράμματος

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπροσώπησαν το σχολείο μας στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στο NOESIS, με την εργασία “Τα παιδιά μαθαίνουν 3d σχεδίαση και εκτύπωση και δημιουργούν επιτραπέζιο σκάκι!”. Η Κατερίνα Πέτσογλου, ο Απόστολος Πατσίδης, ο Ραφαήλ Ταταρίδης και ο Δημήτρης Νικολούδης παρουσίασαν στο συνεδριακό μέρος και η Φωτεινή Κουκάρα με τον Κάραμ Ναασάν Αγά στο εκθεσιακό. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικοί!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος 3D Printing συνεχίζουν να εμπνέονται και να δημιουργούν! Οι πασχαλινές μας λαμπάδες με διακοσμητικά στοιχεία εκτυπωμένα στον 3D εκτυπωτή του σχολείου μας είναι έτοιμες!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος έγιναν και μικροί επιχειρηματίες! Σχεδίασαν καρδιές με ανάγλυφα και χαραγμένα σχέδια και αρχικά, οι οποίες αφού τυπώθηκαν με τον 3D εκτυπωτή μας, διατέθηκαν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και κατόπιν παραγελλίας!

Η …. παραγωγή μας θα συνεχιστεί και με άλλου τύπου μπρελόκ, καθώς και το μπρελόκ του σχολείου μας!

Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, ο επιστημονικός υπεύθυνος του STEM Education στη Θεσσαλονίκη, κ. Μιχάλης Μπακάλογλου μας αποκάλυψε κάποια από τα μυστικά της τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης.

Η αρχή…. Τα πρώτα έργα μας!

Πολιτιστικό ΠρόγραμμαΗ παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ταξιδεύει!

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 1) Χαρίκλεια Τζάτζου, Αγγλικής Φιλολογίας, συντονίστρια, 2) Γεώργιος Αρβανιτίδης, Γεωπόνος και 3) Παναγιώτης Παγανός, Μαθηματικός.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα, δημιουργούν και δοκιμάζουν γεύσεις Ελλάδας και εκδίδουν το δικό τους βιβλίο συνταγών με αυθεντικές ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

Δραστηριότητες του προγράμματος

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, το cooking club πειραματίστηκε με την ιταλική κουζίνα προσθέτοντας γεύσεις Ελλάδας!

Η ομάδα μας δημιουργεί!

14 Φλεβάρη 2024, γλυκές γεύσεις από το club μαγειρικής του σχολείου.
Καρδιόσχημες παραδοσιακές αυγόφετες με ζάχαρη λόγω της ημέρας…….

Παραδοσιακές γεύσεις πατατοσαλάτας με την συνταγή του κ. Παγανού, γλυκιές κρέπες με μπανάνες και μερέντα και λαχταριστά μπιφτέκια στο grill με την καθοδήγηση της κ. Τζάτζου. Όλα παρασκευάστηκαν με τον εξοπλισμό του χορηγού μας, Atamian Boutique Electric!

Περιβαλλοντικό ΠρόγραμμαΌταν η φροντίδα της αυλής του σχολείου μας γίνεται τέχνη

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 1) Γεώργιος Αρβανιτίδης, Γεωπόνος, συντονιστής, 2) Χαρίκλεια Τζάτζου, Αγγλικής Φιλολογίας και 3) Μάγδα Τιλκερίδου, Γερμανικής Φιλολογίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φροντίζουν και ομορφαίνουν την αυλή του σχολείου και παράλληλα κατασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Δραστηριότητες του προγράμματος

Εργασίες στην αυλή του σχολείου

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες στα προγράμματα “Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ταξιδεύει” και “Όταν η φροντίδα της αυλής του σχολείου μας γίνεται τέχνη“, επισκέφθηκαν το «Εργοστάσιο Παγωτού», της Βιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ στις Σέρρες, ένα μοναδικό και σύγχρονο Θεματικό Πάρκο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα! Ένας ειδικά σχεδιασμένος χώρος 2.000 τ.μ., τμήμα ενός καθαρά σύγχρονου βιομηχανικού χώρου, υποδέχτηκε τα παιδιά που γνώρισαν το Παγωτό και την Ιστορία του μέσα από έναν μοναδικό και λαχταριστό τρόπο με μία απίστευτη εμπειρία ξενάγησης!

Περιβαλλοντικό ΠρόγραμμαΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΙΙ: Μαθαίνω να ζω στο φυσικό περιβάλλον χωρίς φόβο

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 1) Χρήστος Ξανθός, Μουσικός, συντονιστής, 2) Βασίλειος Πολίτης, Κοινωνιολόγος και 3) Μαγδαληνή Καμπανταΐδου, Βιολόγος.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να προφυλάγονται, προετοιμάζονται και αντιμετωπίζουν τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες). Αποτυπώνουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου στο σχολικό και αστικό περιβάλλον και αναπτύσσουν μεθόδους εντοπισμού και καταγραφής τους.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Α1 και του περιβαλλοντικού προγράμματος “Σχολικοί Πυροσβέστες” επισκέφθηκαν τον πολυχώρο Nouvelle όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Φυσικές καταστροφές (πρόληψη και οδηγίες) & προστασία περιβάλλοντος”. Στο πρόγραμμα αυτό ενημερώθηκαν για τα είδη των φυσικών καταστροφών και τα μέτρα προστασίας, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και έκαναν πρακτική εξάσκηση σε πρώτες βοήθειες. Επιπλέον, πήραν μέρος σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμού και εξασκήθηκαν στις σωστές αντιδράσεις.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη διοργάνωσαν η κ. Άννα Μπουρλίβα, Γεωλόγος και ο κ. Χρήστος Ξανθός, Μουσικός.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον κ. Δ. Λύκο ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του προγράμματος, σχετικά με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης αστικών πυρκαγιών. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις αιτίες αφής των πυρκαγιών, στις τεχνικές κατάσβεσης τους, στη χρήση των πυροσβεστικών μέσων και στις προτεινόμενες αντιδράσεις μας κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς.

Πρόγραμμα Αγωγής ΥγείαςΣχολική Διαμεσολάβηση

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 1) Κορνηλία Ιωαννίδου, Θεολόγος, συντονίστρια, 2) Ιωάννα Λυμπιτσούνη, Φιλόλογος και 3) Βασίλειος Πολίτης, Κοινωνιολόγος.
Οι μαθητές εκπαιδεύονται βιωματικά για τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μία πρακτική ειρηνικής επίλυσης, συγκρούσεων και διαφορών και αποτελεί μια μέθοδο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας.

Η ομάδα του Προγράμματος Διαμεσολάβησης του σχολείου μας, με πολλή αγάπη και μέριμνα, συγκέντρωσε αγαθά για τους συνανθρώπους μας, τα οποία προσφέρθηκαν από τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς. Τα αγαθά συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο.

Τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων “Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ταξιδεύει” και “Όταν η φροντίδα της αυλής του σχολείου μας γίνεται τέχνη“, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά και το Νυμφαίο Φλώρινας, από τις 29 – 31 Μαρτίου 2024.